Принт версія
 
архів

Події

  • 16.02.2009

    "БЕРЕЖЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО" ПРОТИ КРИЗИ На початку лютого Корпоративний університет провів бізнес-симуляцію для керівників Копрового цеху ЧерМК ВАТ "Сєвєрсталь".

  • 30.01.2009

    ІМПОРТ КУЛЬТУРИ TOYOTA ЯК МІФ І ПОМИЛКА Впровадження теорії успішне тоді, коли її культура і філософія вдало накладаються на місцеву культуру і філософію компанії. Я хочу розглянути точки, де збіг неможливий і де воно реальне в наших соцiо-культурних умовах.


Библіотека

Книги по темі

Композитор Иван Карбиц Автомобили Lamborghini

Бережливе виробництво

Бережливе виробництво (Lean Production) – методи організації виробництва, сформульовані під час вивчення виробничої системи Toyota (TPS), і надалі адаптовані до вживання в практично будь-якій сфері діяльності. Термін Lean Production, вперше застосований Джоном Крафчіком в 1988 році, означає тип виробництва, в якому немає нічого зайвого, в буквальному переведенні означає струнке, сухопаре виробництво. У російськомовному середовищі найбільшого поширення набув термін Бережливе виробництво.

Виробнича система Lean пропонує щонайширший набір підсистем і інструментів, за допомогою яких можна успішно підвищувати ефективність виробництва, але основна перевага цього підходу не в окремих прийомах або методах, а в їх сукупності, вираженій як мислення Lean, - єдиній системі безперервного вдосконалення, яка дозволяє покращувати всі бізнес-процеси компанії, добиваючись постійного і стійкого зростання ефективності.

Основоположні ідеї виробничої системи Lean: 
- Розгляд всіх дій з точки зору створення цінності для споживача і боротьба з діями, що не створюють цінність 
- Скорочення часу від розміщення замовлення до доставки продукції споживачеві 
- Ліквідація прихованих втрат виробництва 
- Безперервне поліпшення виробництва і створення самонавчальної організації

Цінність «очима Клієнта»

Суть Lean Production полягає в особливому трактуванні понять цінності і втрат. Відповідно до цього тлумачення кожна дія з матеріалом, деталлю або документом розглядається з двох сторін: по-перше, «яку цінність це створює для кінцевого споживача?» і, по-друге, «як мінімізувати те, що не створює цінності для споживача, тобто втрати?». Саму цінність можна визначити як корисність, яка властива продукту з точки зору Клієнта, той набір властивостей, за які він готовий платити гроші, купуючи Ваш продукт. Цінність створюється виробником в результаті ряду дій – деякі з цих дій створюють цінність з точки зору Клієнтів, а останні дії цінності не створюють і виконуються просто відповідно до існуючої організації процесу виробництва. Простий спосіб визначити, чи створюється цінність в результаті виконання тієї або іншої дії – запитати Клієнта, чи порахує він продукт менш коштовним, якщо дана дія виконуваимся не буде і навпаки, чи готовий він платити за виконання саме цієї операції. Безперечно, споживач навряд чи визнає, що повторне виправлення браку або тривале зберігання на складі збільшило цінність продукту, якого він набуває. 
Мета концепції Бережливого виробництва – усунути з виробничого потоку дії, що не створюють цінність, але споживають ресурси і підвищити ефективність дій, що створюють цінність.

Приховані втрати у виробництві 

Класифікація семи найважливіших видів втрат, які можна виявити в традиційному виробництві, запропонована Тайіті Оно (один із засновників TPS - виробничої системи Toyota): 
1.  Перевиробництво – виробництво з випередженням або у великих кількостях того, що дійсно потрібно для наступної виробничої стадії або клієнта.
2.  Чекання – простої під час роботи, пов'язані з чеканням матеріалів, інструменту, інформації, устаткування і т.д., внаслідок несправності устаткування, невчасного здобуття необхідних деталей, недоліків планування і інших причин. 
3.  Транспортування – пересування деталей і продуктів без необхідності, наприклад, з виробництва на склад, замість того щоб відразу віддати деталі в роботу на наступну виробничу стадію.
4.  Зайві етапи обробки – здійснення непотрібної або неправильної обробки, як правило, із-за поганої якості інструменту, непродуманої технології або недосконалої конструкції виробу.
5.  Дефекти і виправлення дефектів – втрати, пов'язані з браком, інспекцією і виявленням дефектної продукції, повторними переробками виробу з метою виправлення браку.
6.  Переміщення – здійснення операторами рухів, які виходять за рамки продуктивної роботи або в яких немає необхідності, наприклад, пошук деталей або ходіння за інструментом. 
7.  Запаси – зберігання сировини або напівфабрикатів в більших об'ємах, ніж це дійсно необхідно для точно спланованої роботи виробничої системи.

До втрат компанії можна віднести і Втрати творчого потенціалу співробітників — відношення до людського капіталу за принципом «просто виконуй роботу, яка тобі доручена», яке  не дозволяє реалізувати потенціал поліпшення підприємства, закладений в ідеях і знаннях співробітників, є однією з причин існування прихованих втрат і не дозволяє залучити кожного працівника в процес безперервних покращень.

У традиційних процесах розглянуті втрати присутні завжди і можуть споживати до 85% часу і ресурсів, що витрачаються на виробництво виробу. Бережливе виробництво пропонує систему принципів і інструментів, що дозволяють ефективно скорочувати і усувати всі втрати у виробничій системі.

Філософія бережливого виробництва

Концепція переходу до системи Бережливого виробництва, запропонована Джеймсом Вумеком (засновник і президент Lean Enterprise Institute) і Денієлем Джонсом (засновник і голова Lean Enterprise Academy), заснована на п'яти принципах, що визначають орієнтири для менеджерів компанії:

1.   Визначення цінності кожного продукту з точки зору клієнта.

2.   Визначення всіх стадій потоку створення цінності для кожного продукту і усунення, в міру можливості, дій, що не створюють цінності.

3.   Вибудовування операцій, що створюють цінність, в строгій послідовності, що забезпечує рівний рух продукту в потоці, направленому до клієнта.

4.   По закінченню формування потоку – створення можливості для витягування споживачем виробів з попередньої стадії.

5.   Безперервне вдосконалення - почавши усувати втрати з процесів і вирівнювати потік створення цінності, ви побачите, що процес поліпшення необхідно повторювати, з кожним разом все більше скорочуючи час операцій, собівартість, виробничі площі і втрати.

Співробітники впливають на ефективність результатів компанії

Відмінності традиційного ведення бізнесу і концепції Бережливого виробництва

Характеристики

Традиційний підхід

Бережливе виробництво

МетаВиконання показників
Постійне покращення
ПріоритетиОрієнтація на результат
Орієнтація на негайні процеси вдосконалення і результат
Управління виробництвом
Використовується метод розділення і деталізації операцій при визначені собівартості кожного процесуОперації збудовані в потік, швидкість роботи виробництва регулюється часом такту, точно відповідним наявному попиту
Планування роботи
Процес постачання комплектуючих і пріоритети виробництва в цехах визначаються за допомогою «виштовхуючих» систем плануванняКомплектуючі з попередніх операцій «витягуються» системою при необхідності, пріоритети виробництва визначає послідовність витягування
Організація виробництва
Виробництво вишиковується крупними партіями для зниження числа переналадок, відсутня гнучкістьСкорочений час переналадки, що дає можливість працювати малими партіями і швидко перебудовуватися на інший виріб
Виконання замовлення
Тривалий час виконання замовлення, орієнтир на замовлення крупних об'ємівШвидке виконання замовлення будь-якого об'єму і номенклатури
Культура менеджменту
Менеджмент зайнятий вирішенням поточних проблем, роботою з показникамиМенеджмент запобігає причинам, які викликають труднощі
Підхід до вирішення проблем
При виникненні проблем шукають винних з метою покаратиПри виникненні проблем всі задаються питанням «Як виправити ситуацію?»
Роль керівника
НачальникНаставник
Відношення до персоналу
Співробітники — одна із статей витратСпівробітники впливають на ефективність результатів компанії

Підсумки впровадження

Можна сміливо затверджувати – впровадження Бережливого виробництва дозволяє створити систему організації і управління розробкою продукції, виробничими операціями, взаємовідносинами з постачальниками і клієнтами, при якій продукція виготовляється в точній відповідності із запитами споживачів і з меншим числом дефектів. При цьому скорочуються витрати праці, капіталу і часу, скорочуються виробничі площі – для незмінного обсягу випуску продукції при використанні системи Бережливого виробництва, як правило, потрібно в два рази менше витрат праці, в два рази менше виробничих площ і капіталовкладень, у декілька разів менше часу на розробку нової продукції і виконання замовлень, продукція виробляється партіями меншого розміру, знижується відсоток дефектів і об'єми запасів.
В цілому використання Бережливого виробництва може дати значні ефекти, а основна перевага концепції в тому, що система на 80% складається з організаційних заходів і лише 20% складають інвестиції.

 
Rambler's Top100